Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Tortilla z pastą jajeczną z awokado
Tortilla z pastą jajeczną z awokado to przekąska, która ostatnio podbiła moje kubki smakowe. Idealnie nadaje się jako karnawałowy finger food, lub przekąska do pracy. Sama pasta kapitalnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Jej kremowa konsystencja z kawałkami prażonego słonecznika i nutą kolendry to prawdziwy HIT.
Tortilla z pastą jajeczną z awokado
Składniki:
- 5 tortilli o średnicy 20 cm
- 5 jajek na twardo najlepiej „0”
- 2 awokado np. hass
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka sosu belgijskiego do frytek, ja wybieram Roleskiego
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- mały pęczek kolendry
- garść posiekanego szczypioru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka na twardo posiekaj w kosteczkę lub w słupki za pomocą krajalnicy do jajek. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, natomiast miąższ pokrój w drobną kostkę. Następnie w misce połącz jajko i awokado.
Krok 2:
Do pozostałych składników dodaj sok z limonki, sos belgijski do frytek, jak również posiekane zioła. Następnie tortilla z pastą jajeczną z awokado musi być doprawiona solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj składniki. Pamiętaj, że smak możesz również „podciągnąć” papryczką chilli lub ostrym sosem.
Krok 3:
Następnie pastę rozsmaruj równomiernie na plackach tortilli. Na koniec zwiń wrapy i pokrój na 3 cm kawałki.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z przekąskami.
Smak tego dania sprawił ze moje kubki smakowe oszalały polecam każdemu
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Wygląda przepysznie i odrazu mam takie pytanko czy tortille wcześniej są troszkę podgrillowane ?
Zgadza się. Przed zawijaniem opiekam je na mocno rozgrzanej, suchej patelni grillowej. Taki szybki proces, aby powstała kratka. ALe ten krok nie jest koniczny.