X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka duszone w sosie cebulowym

Udka duszone w sosie cebulowym to jeden z najprostszych przepisów na rodzinny obiad. Wystarczą dwa główne składniki oraz kilka dodatkowych, aby stworzyć popisowe danie. Koszt tej potrawy jest niewspółmierny do jej wspaniałego smaku. Dzięki temu potrawa jest egalitarna, czyli każdy może sobie na nią pozwolić. Poniżej znajdziecie dokładny przepis. Zapraszam do wypróbowania.

Udka duszone w sosie cebulowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące pszennej. Obsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Udka powinny mieć ładną chrupiącą skórkę i ciemnozłoty kolor. Po usmażeniu zdejmij kurczaka z patelni.

Krok 2:

Następnie na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w pióra. Powinna być dobrze skarmelizowana, dzięki temu sos będzie miał intensywny kolor i smak.

Krok 3:

Następnie połącz cebulę oraz podsmażonego kurczaka. Dodaj bulion lub wodę, duś pod przykryciem 30 minut. Ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie dodatków np. ziemniaków lub kaszy. Po tym czasie dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze chwilę, podawaj niezwłocznie.

Udka duszone w sosie cebulowym przygotowane raz, z pewnością na stałe zagoszczą w Twoim menu.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do działu z potrawami na bazie drobiu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również