Przepis
Potrawy z grillaRyby
Grillowany szaszłyk z łososia z sałatką z nowalijek
Składniki
Sos:
- 80 ml oliwy
- Sok z 1 cytryny
- ½ pęczka koperku, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku utarty
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz
Sałatka:
- 1 sałata masłowa
- 200 g małych młodych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
- 8 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
- 2 ogórki gruntowe, pokrojone w półplasterki
Łosoś:
- 250 g filetu z łososia
- Pół łyżeczki curry
- 1 łyżka oliwy
- kawałek imbiru wielkości połowy korka od wina, utarty
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
Rozpal grilla.
Łososia podziel na 4 części. W misce, wymieszaj resztę składników marynaty. Zamarynuj rybę i nadziej na patyk do szaszłyków.
Rybne szaszłyczki opiekaj na mocno rozgrzanym grillu, po 3 minuty z każdej strony.
Wszystkie składniki sosu, włóż do słoiczka. Wymieszaj składniki mocno potrząsając naczyniem.
W misce wymieszaj: sałatę, ziemniaki, rzodkiewki oraz ogórka.
Sałatę polej sosem i podawaj z szaszłykiem z łososia.