X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoWielkanoc

Śledzie marynowane Macieja Kuronia

Śledzie, bez nich nie wyobrażam sobie świat Bożego Narodzenia. Uwielbiam je pod każdą postacią, w oleju, z cebulką, z salsą pomidorową, po skandynawsku.. i tak mógłbym wymieniać jeszcze długo. Dzisiaj przychodzę do Was z klasycznym przepisem na tą rybę. Śledzie marynowane z przepisu mojego taty Macieja. Zapraszam. 

Śledzie marynowane Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg filetów solonych
  • 20 ziaren gorczycy
  • 20 ziaren kolendry
  • 500 ml mleka
  • 5-6 goździków
  • 15 ziaren pieprzu np. różnokolorowego 
  • 1 cebula lub kilka ząbków czosnku
  • 100 ml oleju np. słonecznikowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze śledzie mocz w wodzie 6-12 godzin, zmień w tym czasie dwukrotnie wodę, ostatnie dwie godziny mocz śledzie w mleku, odcedź i opłucz. Pamiętaj, aby spróbować kawałek śledzia, żeby zobaczyć, czy nie są za słone.

Krok 2:

Po drugie cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.

Krok 3:

Gdy śledzie są już dokładnie odsączone pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do dwóch litrowych lub jednego większego słoika. Ułóż warstwami śledzie, przyprawy, następnie posiekany czosnek. Na samym wierzchu połóż cebulę. Następnie zalej wszystko sokiem z cytryny zmieszanym z olejem. Zakręć i postaw w chłodne miejsce.

Krok 4:

Po dwóch-trzech dniach, ułóż śledzie na talerzykach lub miseczkach i dopraw świeżo posiekaną cebulką, ziołami, sosami (szczególnie jabłkowo-śmietanowo-cebulowym lub chrzanowym).

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również