PrzetworySosy zimne
Ljutenica
Składniki
- 1 kg papryki
- 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 8 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
- 2 kg pomidorów bez skórki
- sól, Do smaku ostra papryka
- ew. cukier do smaku
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 220°C.
Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw, oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.
W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę. Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje ale warzywa nie powinny się rozpaść. Dopraw solą i ostrą papryką.
Gotową ljutenicę przekładać do dokładnie wysterylizowanych słoików. Słoiki ustawiać zakrętką do dołu, pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają dalszej pasteryzacji.