X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg papryki
  • 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 8 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 2 kg pomidorów bez skórki
  • sól, Do smaku ostra papryka
  • ew. cukier do smaku

Sposób przyrządzania

Piekarnik rozgrzej do 220°C.

Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw,  oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.

W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę. Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje ale warzywa nie powinny się rozpaść. Dopraw solą i ostrą papryką.
Gotową ljutenicę przekładać do dokładnie wysterylizowanych słoików. Słoiki ustawiać zakrętką do dołu, pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają dalszej pasteryzacji.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również