Pizza
Pizza ze świeżymi grzybami
Składniki
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20-30 ml oliwy
Dodatki:
- 100 g borowików lub podgrzybków
- 1 szklanka drobnych kurek, oczyszczonych
- 200 g mozzarelli, porwanej na drobniejsze kawałki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 50 g rukoli
- oliwa z oliwek
Sos:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2-3 suszone pomidory drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, utarte
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przecier mieszamy z suszonymi pomidorami, czosnkiem, oregano, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzybki kroimy na cienkie plastry, podsmażamy na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Powinny tylko delikatnie zmięknąć, około 15 sekund z każdej strony. Kurki, na małej ilości oliwy podsmażamy przez 5 minut z cebulą . Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego. Układamy grzyby z cebulą, ser. Pieczemy w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut. Przed podaniem układamy rukole , skrapiamy oliwą.
Przepyszny przepis ! Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej.
Do kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.