Przepis
Zupy
Ulubiona zupa ogórkowa według Macieja Kuronia
Składniki
- 2 l wywaru mięsnego
- 600 g ogórków kiszonych
- 1 łyżka masła
- 4 ziemniaki (400 - 500 g ziemniaków)
- 125 ml śmietany
- koperek, sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Ogórki obieramy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Zalewamy częścią wywaru i gotujemy. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy pozostałym wywarem i też gotujemy. Dodajemy ogórki i śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, podgotowujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Dobrze jest dodać do zupy koper, taki do kiszenia ogórków (w zimie ze słoika z kiszonymi ogórkami). Daje piękny aromat.
Zupa z mojego dzieciństwa!