X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Ulubiona zupa ogórkowa według Macieja Kuronia

Zupa ogórkowa to jedna z tych potraw, które budzą ciepłe wspomnienia domowego obiadu. Wersja według Macieja Kuronia łączy prostotę z perfekcyjnie zbalansowanym smakiem. Kiszone ogórki nadają jej wyrazistej kwaśności, a śmietana i ziemniaki zapewniają przyjemną kremowość i sytość. Co więcej, receptura Macieja Kuronia opiera się na tradycji, ale z uwzględnieniem kilku istotnych szczegółów, które czynią tę ogórkową wyjątkową. W związku z tym to przepis, do którego warto wracać – niezależnie od pory roku.

Ulubiona zupa ogórkowa według Macieja Kuronia – klasyk, który smakuje każdemu

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 500 g kiszonych ogórków

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/4 selera

  • 4 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie, do zagęszczenia)

  • liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotowanie składników

Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrój w kostkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2: Podsmażenie warzyw

W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew, pietruszkę i seler, smaż przez kilka minut. Zalej bulionem i dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotuj około 10 minut.

Krok 3: Dodanie ogórków i ziemniaków

Dodaj starte ogórki oraz ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 15–20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Krok 4: Zabielenie zupy

Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącej zupy i ewentualnie mąką. Wlej do garnka i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Ciekawostka kulinarna

Maciej Kuroń często podkreślał, że tajemnicą dobrej ogórkowej jest użycie ogórków z beczki – nieoctowych, naturalnie kiszonych. Ich intensywny smak decyduje o charakterze całej zupy. Nie bez znaczenia jest też wybór bulionu – najlepiej sprawdza się drobiowy lub na wędzonce.

Podsumowanie

Ulubiona zupa ogórkowa według Macieja Kuronia to danie, które łączy tradycję z perfekcyjnym smakiem. Podsumowując – jeśli szukasz receptury, która nigdy nie zawodzi i budzi autentyczny domowy klimat, ten przepis będzie idealny.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również