X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiŚniadania

Placki z jogurtu greckiego

Placki z jogurtu greckiego to pyszne i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Placuszki genialnie smakują na zimno, więc bez problemu możesz je zapakować dziecku na drugie śniadanie lub np. wziąć ze sobą do pracy i zjeść na lunch. Smaczne solo, ale jeszcze lepsze w towarzystwie dżemu, frużeliny, czy też owocowego sosu. Bardzo też lubią się ze świeżymi owocami, w sezonie letnim zachęcam do tej wersji. 

Placki z jogurtu greckiego

Składniki:

  • 180 g gęstego jogurtu np. greckiego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru np. brązowego
  • 2 jaja (duże)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju np. rzepakowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Gęsty jogurt naturalny wymieszaj dokładnie mikserem z mlekiem, cukrem, jajami i esencją waniliową. Możesz to zrobić rózgą kuchenną, ale uważaj żeby nie było grudek. Następnie dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2:

Smaż na suchej patelni lub np. z małą ilością tłuszczu na średnio nagrzanej patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z sosem truskawkowym i owocami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na przepisy z mąki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Moje dzieciaki uwielbiają te placki. Nasz must have na każdy wyjazd poza miasto

Sprawdź również