Placki i naleśnikiŚniadania
Placki z jogurtu greckiego
Placki z jogurtu greckiego to pyszne i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Placuszki genialnie smakują na zimno, więc bez problemu możesz je zapakować dziecku na drugie śniadanie lub np. wziąć ze sobą do pracy i zjeść na lunch. Smaczne solo, ale jeszcze lepsze w towarzystwie dżemu, frużeliny, czy też owocowego sosu. Bardzo też lubią się ze świeżymi owocami, w sezonie letnim zachęcam do tej wersji.
Placki z jogurtu greckiego
Składniki:
- 180 g gęstego jogurtu np. greckiego
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru np. brązowego
- 2 jaja (duże)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju np. rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Gęsty jogurt naturalny wymieszaj dokładnie mikserem z mlekiem, cukrem, jajami i esencją waniliową. Możesz to zrobić rózgą kuchenną, ale uważaj żeby nie było grudek. Następnie dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2:
Smaż na suchej patelni lub np. z małą ilością tłuszczu na średnio nagrzanej patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z sosem truskawkowym i owocami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na przepisy z mąki znajdziesz >> TUTAJ <<
Moje dzieciaki uwielbiają te placki. Nasz must have na każdy wyjazd poza miasto