X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Bliny pszenno – gryczane

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 g mąki gryczanej (ok. 1,5 szklanki)
  • 30 g drożdży
  • 600 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • tłuszcz do smażenia – najlepiej masło
  • sól

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleka z kilkoma łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione i ostudzone masło, wreszcie wyrośnięty rozczyn. Ciasto starannie wyrabiamy, a na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy równe okrągłe placuszki. Po upieczeniu z obu stron na złoty kolor odkładamy je na talerz, kładąc jeden na drugi. Podajemy z kwaśną śmietaną, z masłem, kawiorem, z wędzoną rybą lub na słodko z konfiturami, czy sosami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również