Składniki
- 250 g piersi z kurczaka
- 250 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 białko
- 2 łyżki bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, ostra papryka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki curry
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 1 ogórek długi
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przygotuj sos. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ogórka zetrzyj na grubej tarce, lekko posól i zostaw na sicie do odcedzenia. Jogurt połącz z czosnkiem i oliwą, wymieszaj, dodaj odcedzone ogórki i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodaj posiekany drobno koperek. Kurczaka i polędwiczkę pokrój w kostkę 2x2 cm. Zmieszaj składniki marynat i przełóż do nich mięsa. Mięso mielone wymieszaj z białkiem jajka, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, musztardą, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i dokładnie wyrób rękoma. Z masy uformuj małe pulpeciki. Cukinię pokrój w krążki a cebulę przekrój na ćwiartki. Nadziewaj po kolei składniki zaczynając mięsem i kończąc mięsem. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu z wszystkich stron około 10 minut.