Dania głównePotrawy z grillaWołowina, Cielęcina
Szaszłyki z mielonego mięsa
Szukasz ciekawego przepisu na grilla? Męczy Cię ciągłe jedzenie kiełbasy i kaszanki? Jeśli tak to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Szaszłyki z mielonego mięsa to świetna propozycja na grilla. Szybkie w przygotowaniu, pełne smaku i aromatu! Idealne na tradycyjnego grila jak i na patelnię grillową. Z pewnością świetnie komponują się z takimi dodatkami jak młode ziemniaki, grillowane warzywa, grzanki czy wszelkie sosy w tym te ostre.
Szaszłyki z mielonego mięsa
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4-5 łyżek zimnej wody
- olej roślinny do natłuszczenia rąk
Szaszłyki z mielonego mięsa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Następnie połącz w misce wszystkie składniki na szaszłyki. Całość dokładnie wymieszaj, ja wymieszałem za pomocą dłoni.
Krok 2:
Odstaw mięso na 15 – 30 minut, aby potrawa nabrała smaku przypraw.
Krok 3:
Zwilżonymi olejem roślinnym dłońmi uformuj podłużne kotleciki. Wzdłuż każdego umieść patyczek do szaszłyków smaż na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron po kilka minut. Możesz również przyrządzić potrawę na tradycyjnym grillu.
Tak przygotowane kotleciki możesz grillować bez patyczków do szaszłyków i podawać jako kotlety lub podać je na ładnych metalowych szpadkach. Koszt takich szpadek jest niewielki, a efekt piorunujący.
Szaszłyki z mielonego mięsa
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.