X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisyZupy

Krokiety z mięsem z rosołu

 

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności.

 

Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki. Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.

 

Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno dla rosołu jak i farszu. Do tego celu najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu.

 

U nas w domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana a druga smażona saute. W zależności od preferencji smakowych można wybrać sobie wersję lżejszą lub cięższą. Córki wybierają opcje bez panierki. Oczywiście takie krokiety z mięsem  najlepiej smakują z kubkiem gorącego czerwonego barszczu.

 

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie około 15 krokietów. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem „krok po kroku”.

 

Krokiety z mięsem z rosołu

Naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól

 

Farsz:

  • 400 g cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g ugotowanych udek z kurczaka
  • 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi
  • 300 g warzyw z rosołu
  • sól, pieprz
  • ew. rosół do rozrzedzenia farszu

 

Do panierowania:

  • 3 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

Przygotuj naleśniki:

Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.

 

Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota.

 

Udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa, na grubych oczkach. Jeżeli farsz będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą i pieprzem.

 

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zbierz brzegi do środka i zwiń jak roladkę.

 

Tak przygotowane paszteciki można bezpośrednio smażyć bez panierki. Tak zawsze robi moja mama i podaje je z kubkiem gorącego barszczu. 

 

Druga opcja bardziej kaloryczna, ale chyba smaczniejsza to klasyczne krokiety. Panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Nie każdy obtacza naleśniki w mące, ja zawsze tak robie wtedy bułka lepiej się trzyma, a panierka nie odstaje. 

 

A Wy jak robicie?

 

Obsmażamy krokiety z każdej strony na rumiano.

 

Podajemy z kubkiem rosołu lub barszczu czerwonego

 

SMACZNEGO!!! 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Ja dodaję jeszcze słoiczek grzybków marnowanych(zmielonych). Dzisiaj spróbuję Pana przepis w całości. Kiedyś skradałam tylko formę zwijania. Pozdrawiam serdecznie

  2. Witam a ja mam problem z krokietami bo mi ciągła naleśniki pękają,co robię nie tak

  3. Bardzo fajne ciasto, mega elastyczne. Ja farsz robiłam z szynki wieprzowej zmielonej z grzybami. Pychotka. I oczywiście panierka z bułki tartej i mąki.

  4. Ja zostawiam trochę ciasta naleśnikowego moczę krokiety panieruje w bułce i smażę. Panierka nie podpada i jest chrupiaca

  5. Ja zostawiam trochę ciasta naleśnikowego i w nim obtaczam krokiety i potem w bułce tartej.
    Bułka nie odchodzi i nie potrzeba mąki.
    Farsz robię identycznie, tak jak moja mama.

  6. Pychota,moje wnuki się zajadały no i mimo mojego wieku po raz pierwszy nakładałam tak farsz.Dzięki za dobry przepis

  7. Witam, przepis bardzo dobry. Ja jednak cebulę duszę na głębokiej dużej patelni wraz z mięsem oczyszczony z kości (rosół obowiązkowo z kury i woła) i częścią warzyw z rosołu. Dodatkowo, jak mam w domu to dorzucam parę pieczarek. Obowiązkowo jako przyprawy to trochę gałki i mój tajemniczy składnik czyli suszone mielone grzyby (taki magiczny pylek). Do smaku jak rosół tluściejszy to dodaję do mięsa w trakcie duszenia ,,oka z rosołu”.
    Po duszeniu jak cebula się rozpada wszystko stygnie, potem dwukrotne mielenie, sól i pieprz do smaku i albo w naleśniki albo w pojemnik na kanapki albo można i w pierogi 🙂

    • Dzisiaj przeczytałam przepis Pana Krzyśka , ja też eksperymentuję, taki pyłek grzybowy też dodaję, daję też zielony koperek i pietruszkę, gdy jest zbyt suchy farsz to do ciepłego farszu dodaję jajko roztrzepane i szybko mieszam , aby jajko się nie ścięło. Polecam pieprz cytrynowy jest ostry, trzeba uważać, jak ktoś lubi to można dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
      Smacznego .

  8. Witam, czy krokiety lepiej mrozić w panierce czy bez? Pozdrawiam, są świetne

  9. Właśnie zjedliśmy krokiety zrobione wg. powyższego przepisu, fenomenalne(ogólnie to pierwszy raz robilam krokiety)!!!Bardzo dziękuję za przepis

  10. Pierwszy raz krokiety wyszły mi jak z obrazka! O ile z farszem nie miałam problemu bo robiłam podobny, tak z uzyskaniem takiego kształtu już tak. Zawsze rozsmarowywałam farsz na naleśniku, a teraz się okazało, że trzeba go od razu uformować. Dziękuję bardzo Jakubie!

  11. Dzisiaj robiłam krokiety pierwszy raz w zyciu. Zrobiłam je z myślą o moim 3 latku który jest wielkim niejadkiem ale kocha krokiety babci..i wiecie co?? Krokiety z tego przepisu sa najlepsze na świecie ! Wyszly palce lizać ! Dziękuję za fantastyczny przepis :-).

  12. dzisiaj robię według tego przepisu, bardzo fajnie pokazany i napisany – farsz już zrobiony, teraz biorę się za zrobienie ciasta na naleśniki, zrobienie krokietów dziękuję za przepis dobrego dnia życzę

  13. Zacznę od tego, że od dawna rosół za mną chodził i dziś go zrobiłem. Taki 4 godziny gotowany. Mam sprawdzony przepis ale w międzyczasie sprawdzałem różne przepisy z ciekawości no i w kilku wspomniane było o krokietach z rosołowego mięsa. No to szukam tych krokietów, odpalam pierwszy link ( tak tak to ten) i gong. Wszystkie składniki z Twojego przepisu skrojone jakby pode mnie. No to robię, bo co ma się marnować. Pierwsze krokiety w moim życiu i wyszły mega. Dzięki za przepis.

  14. Zrobiłam pierwszy raz w życiu krokiety na bazie tego przepisu. Mi smakują, choć zazwyczaj unikam. Córka 8lat (ktora je krokiety od czasu do czasu, ale pasjonatką nie jest) powiedziała, że są „przepyszne” i zjadła całego (rzadko się to zdarza). Bardzo podoba mi się to, że nic z obiadu się nie zmarnowało. Także polecam gorąco!

  15. Krokiety „palce lizac”. Moje dzieci zajadały, aż im się uszy trzęsły i co najważniejsze w końcu nie marudziły przy jedzeniu

  16. Krokiety z tego przepisu są pyszne a farsz nareszcie nie jest suchy. Polecam wypróbować przepis

  17. Czy takie krokiety, panierowane, nadają się do mrożenia? Jak długo można je przechowywać i jak najlepiej rozmrażać?

    • Tak można mrozić, najlepiej porozkładać je na tacy w zamrażarce tak, aby się nie dotykały i nie posklejały. W zamrażarce można je przechowywać nawet kilka miesięcy. Rozmrażać natomiast proponuje tak aby pozostawić je w lodówce na noc.

  18. Trochę trzeba się przy tym daniu napracować, ale zapewne warto 🙂 wyglada bardzo smakowicie

  19. Super, w kuchni nic się nie zmarnuje 🙂

Sprawdź również