Dania główneDróbRóżne przepisyZupy
Krokiety z mięsem z rosołu
Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki. Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.
Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego dla rosołu jak również farszu. Do tego celu bez wątpienia najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to z pewnością gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu.
Na zakończenie dodam, że u nas w domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana a druga smażona saute. Dlatego w zależności od preferencji smakowych można wybrać sobie wersję lżejszą lub cięższą. Córki z pewnością wybierają opcje bez panierki. Oczywiście takie krokiety z mięsem najlepiej smakują z kubkiem gorącego czerwonego barszczu.
KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU
Składniki:
na 15 krokietów.
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
- 250 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 400 g cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 500 g ugotowanych udek z kurczaka
- 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi
- 300 g warzyw z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler)
- sól, pieprz
- ew. rosół do rozrzedzenia farszu
Do panierowania:
- 3 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 7 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Krokiety z mięsem z rosołu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj naleśniki:
Po pierwsze ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Następnie patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Na koniec ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smaż z obu stron na rumiano.
Krok 2:
Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota.
Krok 3:
Następnie udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa, na grubych oczkach. Pamiętaj gdy farsz będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Na koniec na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zbierz brzegi do środka i zwiń jak roladkę.
Krok 5:
Tak przygotowane paszteciki można bezpośrednio smażyć bez panierki dzięki temu są lżejsze. Tak niegdyś robiła moja mama i podawała je z kubkiem gorącego barszczu.
Krok 6:
Na koniec wspomnę o bardziej kalorycznej opcji, ale chyba smaczniejszej to klasyczne krokiety. Czyli najlepiej panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Nie każdy obtacza naleśniki w mące, ja zawsze tak robie dzięki temu bułka lepiej się trzyma, a panierka nie odstaje.
Obsmażamy krokiety z każdej strony na piękny rumiany kolor, dzięki temu bedą ładne. Na pewno też bedą chrupiące.
Krokiety z pewnością najlepiej smakują z kubkiem rosołu lub barszczu czerwonego!
Więcej przepisów np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Na zakończenie pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
SMACZNEGO!!!
Ile sztuk naleśników wychodzi z przepisu?
Ok 10-14 w zależności od wielkości patelni.
Dlaczego moje naleśniki przy składaniu pękają mimo że są nie za cieńkie i nie zagrube, muszę robić tak że zwijam w rulon i odcinam końcówki i muszę tak robić żeby farsz nie uciekał
Ciężko mi powiedzieć dlaczego podejrzewam, że ciasto jest za gęste. Zrób z mojego przepisu, a nie powinny pękać tak jak u mnie.
Ciasto naleśnikowe na krokiety musi być rzadkie, a naleśniki cienkie wtedy nic nie pęka.
Mi nigdy nie pękają.
Patrzę sobie na przepis na ciasto naleśnikowe i myślę sobie… Kto daje tyle jajek? No ale grzecznie robię według przepisu… I rewelacja! Naleśniki wyszły elastyczne, łatwo się zawijały, łatwo się je panierowało. Jestem zachwycona kropka bardzo dziękuję i pozdrawiam. Emma
2 jajka to nie tak dużo, jak robimy w domu naleśniki ze słodkim farszem to na tą ilość ciasta dajemy 3 jajka. Cieszę się że Ci smakowało.
Właśnie skończyłam robić. Wyszły bardzo dobre:))
Ja dodaję jeszcze słoiczek grzybków marnowanych(zmielonych). Dzisiaj spróbuję Pana przepis w całości. Kiedyś skradałam tylko formę zwijania. Pozdrawiam serdecznie
Witam a ja mam problem z krokietami bo mi ciągła naleśniki pękają,co robię nie tak
Z mojego przepisu nie pękają.
Bardzo fajne ciasto, mega elastyczne. Ja farsz robiłam z szynki wieprzowej zmielonej z grzybami. Pychotka. I oczywiście panierka z bułki tartej i mąki.
Ja zostawiam trochę ciasta naleśnikowego moczę krokiety panieruje w bułce i smażę. Panierka nie podpada i jest chrupiaca
Ciekawy patent, jeszcze tak nie próbowałem. Pomysł trafia do notatniczka, dzięki za inspirację.
Pozdrawiam
KUba
Ja zostawiam trochę ciasta naleśnikowego i w nim obtaczam krokiety i potem w bułce tartej.
Bułka nie odchodzi i nie potrzeba mąki.
Farsz robię identycznie, tak jak moja mama.
Piotr,
Powiem Ci, że nigdy nie korzystałem z takiego patentu.
Trzeba będzie wypróbować 🙂
Pozdrawiam
Pychota,moje wnuki się zajadały no i mimo mojego wieku po raz pierwszy nakładałam tak farsz.Dzięki za dobry przepis
Super,
Bardzo nam miło, zwłaszcza jak nasze przepisy smakują najbardziej wybrednym krytykom kulinarnym, czyli dzieciom 😉
Proszę pozdrowić całą rodzinkę 🙂
Witam, przepis bardzo dobry. Ja jednak cebulę duszę na głębokiej dużej patelni wraz z mięsem oczyszczony z kości (rosół obowiązkowo z kury i woła) i częścią warzyw z rosołu. Dodatkowo, jak mam w domu to dorzucam parę pieczarek. Obowiązkowo jako przyprawy to trochę gałki i mój tajemniczy składnik czyli suszone mielone grzyby (taki magiczny pylek). Do smaku jak rosół tluściejszy to dodaję do mięsa w trakcie duszenia ,,oka z rosołu”.
Po duszeniu jak cebula się rozpada wszystko stygnie, potem dwukrotne mielenie, sól i pieprz do smaku i albo w naleśniki albo w pojemnik na kanapki albo można i w pierogi 🙂
Krzysiek,
Brzmi jak bajka 🙂 Serio, wiesz o czym piszesz i słychać w tym miłość do gotowania.
Tak trzymaj 🙂
Pozdrawiamy
Kuroniowie
Dzisiaj przeczytałam przepis Pana Krzyśka , ja też eksperymentuję, taki pyłek grzybowy też dodaję, daję też zielony koperek i pietruszkę, gdy jest zbyt suchy farsz to do ciepłego farszu dodaję jajko roztrzepane i szybko mieszam , aby jajko się nie ścięło. Polecam pieprz cytrynowy jest ostry, trzeba uważać, jak ktoś lubi to można dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
Smacznego .
Witam, czy krokiety lepiej mrozić w panierce czy bez? Pozdrawiam, są świetne
Lepiej bez, ponieważ panierka robi się miękka.
Właśnie zjedliśmy krokiety zrobione wg. powyższego przepisu, fenomenalne(ogólnie to pierwszy raz robilam krokiety)!!!Bardzo dziękuję za przepis
Uwielbiam czytać takie komentarze.
Pozdrawiamy i zapraszamy częściej 🙂
Wspaniałe dziękujemy za przepis
Pierwszy raz krokiety wyszły mi jak z obrazka! O ile z farszem nie miałam problemu bo robiłam podobny, tak z uzyskaniem takiego kształtu już tak. Zawsze rozsmarowywałam farsz na naleśniku, a teraz się okazało, że trzeba go od razu uformować. Dziękuję bardzo Jakubie!
Cieszę się, że mogłem pomóc 🙂
Całusy.
Kuba
dzięki nareszcie wiem jak formować farsz 😛
Super! Życzę smacznego!
Dzisiaj robiłam krokiety pierwszy raz w zyciu. Zrobiłam je z myślą o moim 3 latku który jest wielkim niejadkiem ale kocha krokiety babci..i wiecie co?? Krokiety z tego przepisu sa najlepsze na świecie ! Wyszly palce lizać ! Dziękuję za fantastyczny przepis :-).
Dzieci często są najbardziej surowymi krytykami kulinarnymi, dlatego bardzo mi miło.
Pozdrawiam całą familię 🙂
dzisiaj robię według tego przepisu, bardzo fajnie pokazany i napisany – farsz już zrobiony, teraz biorę się za zrobienie ciasta na naleśniki, zrobienie krokietów dziękuję za przepis dobrego dnia życzę
Napisz jak poszło i jak wrażenia smakowe. Trzymam kciuki 🙂
Pozdrawiam
Zacznę od tego, że od dawna rosół za mną chodził i dziś go zrobiłem. Taki 4 godziny gotowany. Mam sprawdzony przepis ale w międzyczasie sprawdzałem różne przepisy z ciekawości no i w kilku wspomniane było o krokietach z rosołowego mięsa. No to szukam tych krokietów, odpalam pierwszy link ( tak tak to ten) i gong. Wszystkie składniki z Twojego przepisu skrojone jakby pode mnie. No to robię, bo co ma się marnować. Pierwsze krokiety w moim życiu i wyszły mega. Dzięki za przepis.
Dzięki, to bardzo miłe co piszesz! Mam nadzieję, że inne moje przepisy również przypadną do Twojego gustu.
Zrobiłam pierwszy raz w życiu krokiety na bazie tego przepisu. Mi smakują, choć zazwyczaj unikam. Córka 8lat (ktora je krokiety od czasu do czasu, ale pasjonatką nie jest) powiedziała, że są „przepyszne” i zjadła całego (rzadko się to zdarza). Bardzo podoba mi się to, że nic z obiadu się nie zmarnowało. Także polecam gorąco!
Czadowo 🙂
Pozdrawiamy Ciebie i córkę.
Zapraszamy częściej 🙂
Krokiety „palce lizac”. Moje dzieci zajadały, aż im się uszy trzęsły i co najważniejsze w końcu nie marudziły przy jedzeniu
Cieszę się, że mogłem pomóc 🙂 Pozdrawiam całą familię i zapraszam częściej 🙂
Krokiety z tego przepisu są pyszne a farsz nareszcie nie jest suchy. Polecam wypróbować przepis
Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!
Ile krokietów wychodzi z podanych wyżej składników?
Ok 15 sztuk.
Czy takie krokiety, panierowane, nadają się do mrożenia? Jak długo można je przechowywać i jak najlepiej rozmrażać?
Tak można mrozić, najlepiej porozkładać je na tacy w zamrażarce tak, aby się nie dotykały i nie posklejały. W zamrażarce można je przechowywać nawet kilka miesięcy. Rozmrażać natomiast proponuje tak aby pozostawić je w lodówce na noc.
Trochę trzeba się przy tym daniu napracować, ale zapewne warto 🙂 wyglada bardzo smakowicie
To tylko tak skomplikowanie wygląda 😉
Super, w kuchni nic się nie zmarnuje 🙂