Dania główneRyby
Ryba w cieście naleśnikowym
Mam dzisiaj dla Was pomysł na rybę. Myślę, że w tej wersji nawet najmłodsi, którzy nie lubią ryb skuszą się na kawałek, a nawet trzy. Smak wciąga tak, że ciągle sięgasz po kolejny kąsek, więc proponuje od razu zrobić więcej. Ryba w cieście naleśnikowym na pewno Wam zasmakuje.
Ryba w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 600 g fileta z białej ryby np. mintaja, pangi, dorsza
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Filet umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie sprawdź, czy w filecie nie ma ości, jeśli są wyjmij je. W kolejnym kroku rybę natrzyj solą i pieprzem, przypraw dość mocno żeby ryba nie była mdła.
Krok 2:
Pozostałe składniki, czyli mąkę, wodę i jajko połącz, mieszaj tworząc gęste jednolite ciasto.
Krok 3:
Rybę pokrój na mniejsze kawałki i każdy kawałek namocz w cieście.
Krok 4:
Rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone ryby odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Do ryby w cieście naleśnikowym proponuję np. ziemniaki zapiekane i sos czosnkowy z natką pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<