Fajna, szybka sałatka, która idealnie odnajdzie się w dniu codziennym jak i na świątecznym wielkanocnym stole. Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowym to pyszna propozycja, która zasmakuje wszystkim. Robi się ją błyskawicznie, ale uwaga tak samo szybko znika!
Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowym
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat (150 g)
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 pomidory
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 6 łyżek fasoli konserwowej
- 20 zielonych oliwek bez pestek
- 3 łyżki prażonego słonecznika
Sos:
- 1 łyżka musztardy stołowej
- ¼ pęczka koperku
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka płynnego miodu np. lipowego
- 1 mały ząbek czosnku
- 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Pomidory pokrój w cząstki, a jajko na ćwiartki. Do dużej salaterki przełóż sałatę, następnie tuńczyka bez oleju, pomidory, osączoną fasolę oraz oliwki.
Krok 2:
W miseczce połącz musztardę, posiekany drobno koperek, ocet, miód, utarty czosnek, na koniec dopraw solą. Następnie wolnym strumieniem zacznij wlewać oliwę cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wrzątku i wymieszaj.
Krok3:
Sałatkę posyp prażonym słonecznikiem, udekoruj jajkiem, na koniec polej sosem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Zrobiłam – PYCHA!!! Dodałam jeszcze łyżkę fasoli czerwonej, bo miałam pozostałość.
Cieszy mnie to bardzo 🙂
Dzięki za komentarz
Ta sałatka jest bardzo, bardzo pyszna. Często gości u mnie na stole. Osobiście robię podwójną porcję sosu do ilosci składników podanych w przepisie. Każdy pyta o przepis. Polecam.
Dzięki. To też jedna z naszych ulubionych sałatek.
Pozdrawiam