X

Czego szukasz?

Przepis
RybySałatkiWielkanoc

Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowym

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (150 g)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 pomidory
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 6 łyżek fasoli konserwowej
  • 20 zielonych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  •  

Sos:

  • 1 łyżka musztardy stołowej 
  • ¼ pęczka koperku
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól

Sposób przyrządzania

Pomidory pokrój w cząstki a jajko na ćwiartki. Do dużej salaterki przełóż sałatę, tuńczyka bez oleju, pomidory, osączoną fasolę oraz oliwki. W miseczce połącz musztardę, posiekany drobno koperek, ocet, miód, utarty czosnek, dopraw solą. Następnie wolnym strumieniem zacznij wlewać oliwę cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wrzątku i wymieszaj. Sałatkę polej posyp prażonym słonecznikiem, udekoruj jajkiem i polej sosem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również