X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronTarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z szynką

Składniki

-500 g dużego makaronu
-350 g szynki
-2 cebule
-5 jaj
-3 łyżki oleju
-350 ml śmietany
-3 łyżki tartej bułki
-100 g masła
-sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, aż do miękkości, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami masła. Cebulę obieramy i siekamy, szynkę kroimy w drobną kostkę. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem i posypujemy tartą bułką. Resztę masła rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę. Mieszamy makaron, usmażoną cebulę oraz szynkę. Źółtka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy makaron i delikatnie razem mieszamy. Przekładamy do formy i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła. W taki sam sposób przyrządzamy zapiekanki z boczku, wędzonki, czy kiełbasy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również