Ciasta i ciastka
Klasyczne ciasto murzynek
Oto sprawdzony przepis na jedno z najlepszych ciast. Bardzo czekoladowy, wilgotny wypiek smakuje każdemu. Możesz podać je tak jak ja z bitą śmietaną i drobnymi sezonowymi owocami lub klasycznie z samą czekoladową polewą.
KLASYCZNE CIASTO MURZYNEK
Składniki:
- 125 ml wody
- 250 g masła
- 50 g kakao ( 5 łyżek )
- 200 g cukru np. trzcinowego ( jedna niepełna szklanka)
- 5 jaj
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g czekolady połamanej na kawałki np. mlecznej
- 50 ml śmietany kremówki
Klasyczne ciasto murzynek
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od jajek (5 sztuk). Białka oddziel od żółtek. Następnie białka wrzuć do misy, ubij na sztywną pianę i odstaw na bok.
Krok 2:
Masło (250 g) włóż do rondelka dodaj wodę (125 ml)i podgrzewaj na niskiej mocy palnika do rozpuszczenia się masła. Nie gotuj. Następnie dodaj kakao (5 łyżek) i cukier (200 g) wymieszaj aż cukier się rozpuści.
Krok 3:
Przelej zawartość rondelka do miski, dodaj mąkę (300 g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki) i żółtka (5 szt), wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Gotowe ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 min w 180°, funkcja góra dół. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
Krok 5:
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w dodając śmietanę (50 ml) wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową polewą oblej schłodzone ciasto. Każdy kawałek ciasta możesz udekorować kleksem bitej śmietany i dowolnymi drobnymi owocami.
Na koniec pamiętajcie, nie wahajcie się pytać.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Chciałbym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!