Przepis
Składniki
- 1 duży seler
- 1 mała cebula
- 30 g słoniny wędzonej
- pół pęczka szczypiorku
- 100 ml octu winnego lub sok z cytryny
- 1 łyżka cukru, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obrany seler gotujemy w całości z dodatkiem soli i octu. Po ugotowaniu, selera odcedzamy i przekładamy do zimnej wody, następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy, dodajemy pieprz, sól, sok z cytryny, pokrojonego selera. Mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. W rejonie Podbeskidzia do tej sałatki dodajemy również pokrojoną wędzoną słoninę, a na Śląsku ugotowanego i pokrojonego selera doprawiamy tylko octem, solą, dużą ilością zmielonego pieprzu i cukrem. Sałatka selerowa jest smacznym dodatkiem do dań rybnych.