Przepis
Dania główneWieprzowina
Duży klops zapiekany
Składniki
- 1 kg miesa mielonego
- 2 cebule
- 2 zabki czosnku
- 20 dkg pieczarek
- 1 jajko surowe
- kromka chleba
- sol, slodka mielona papryka, pieprz, majeranek
- 3 jajka ugotowane na twardo
Sos:
- szklanka smietany
- sok z 1 cytryny
- peczek posiekanej zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Sposób przygotowania
Mieso, posiekane cebule,czosnek,pieczarki polaczyc z przyprawami, jajkiem i kromka chleba namoczona w wodzie i odcisnieta. Polowe powstalej masy przelozyc do dlugiej i waskiej formy. Na masie rozlozyc obrane jajka i przykryc je reszta miesa. Piec 40 minut w temp. 220 stopni C. Pozwolic skladnikom ostygnac i stezec, by klops dobrze sie kroil na porcje. Sos: szklanke smietany, sok z cytryny i peczek posiekanej zielonej pietruszki dobrze wymieszac,doprawic sola i pieprzem