X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneDziczyzna

Zając z suszonymi pomidorami i anchois Macieja Kuronia

Szukacie nowych smaków w swojej kuchni? Chcielibyście spróbować czegoś innego? Ja uwielbiam nowości i przede wszystkim eksperymenty w kuchni. Najfajniejsze jest to, że później moimi pomysłami mogę się podzielić z Wami. Dzisiaj mam dla Was całkowicie nieoczywiste połączenie – zając z suszonymi pomidorami i anchois. Zając z przepisu mojego taty Macieja. Pyszny, aromatyczny dzięki suszonym pomidorom i z nutką nowości dzięki dodanych filecikom anchois. Przepis poniżej:

Zając z suszonymi pomidorami i anchois Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 zając lub królik
  • 250 g suszonych pomidorów w oleju
  • 6 filecików anchois
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 100 ml oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • ćwierć łyżeczki zmielonej kolendry
  • 4 goździki
  • estragon, sól, pieprz
  • ewentualnie 100 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze zająca umyj i osusz, następnie podziel na porcje. 

Krok 2:

Z miodu, oleju z pomidorów, 3 ząbków posiekanego czosnku i przypraw przygotowuj marynatę, którą następnie natrzyj mięso. Odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.

Krok 3:

Po trzecie w rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na rumiano ze wszystkich stron. Następnie drobno posiekaj pomidory, resztę czosnku, natkę pietruszki oraz fileciki anchois. Dodaj do mięsa.

Krok 4:

Na koniec podlej niewielką ilością wody lub wina i duś do miękkości. Podaj z ryżem.

Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na  Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również