Boże NarodzenieDania główneDziczyzna
Zając z suszonymi pomidorami i anchois Macieja Kuronia
Szukacie nowych smaków w swojej kuchni? Chcielibyście spróbować czegoś innego? Ja uwielbiam nowości i przede wszystkim eksperymenty w kuchni. Najfajniejsze jest to, że później moimi pomysłami mogę się podzielić z Wami. Dzisiaj mam dla Was całkowicie nieoczywiste połączenie – zając z suszonymi pomidorami i anchois. Zając z przepisu mojego taty Macieja. Pyszny, aromatyczny dzięki suszonym pomidorom i z nutką nowości dzięki dodanych filecikom anchois. Przepis poniżej:
Zając z suszonymi pomidorami i anchois Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 zając lub królik
- 250 g suszonych pomidorów w oleju
- 6 filecików anchois
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 100 ml oliwy
- pęczek natki pietruszki
- ćwierć łyżeczki zmielonej kolendry
- 4 goździki
- estragon, sól, pieprz
- ewentualnie 100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze zająca umyj i osusz, następnie podziel na porcje.
Krok 2:
Z miodu, oleju z pomidorów, 3 ząbków posiekanego czosnku i przypraw przygotowuj marynatę, którą następnie natrzyj mięso. Odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 3:
Po trzecie w rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na rumiano ze wszystkich stron. Następnie drobno posiekaj pomidory, resztę czosnku, natkę pietruszki oraz fileciki anchois. Dodaj do mięsa.
Krok 4:
Na koniec podlej niewielką ilością wody lub wina i duś do miękkości. Podaj z ryżem.
Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.