Śledź to bardzo popularna ryba w Polsce. Myślę, że większość z nas go lubi. Pomysłów na podanie tej ryby jest mnóstwo, w oleju z cebulą, w sosie śmietanowym, w salsie pomidorowej.. i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Ja mam dzisiaj dla Was jedną z moich ulubionych śledziowych wersji smakowych. Śledź w sosie musztardowo-miodowym. Bez wątpienia pyszny i aromatyczny!
Śledź w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 2 łyżek musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 2 żółtka
- 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. Odstaw.
Krok 2:
Po drugie w osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje musztardy, miód, następnie dodaj żółtka.
Krok 3:
W kolejnym kroku zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4:
Na końcu dodaj pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie całość wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.
Więcej inspiracji na pyszne śledzie oraz inne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.