X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Śledź w sosie musztardowo-miodowym

Śledź to bardzo popularna ryba w Polsce. Myślę, że większość z nas go lubi. Pomysłów na podanie tej ryby jest mnóstwo, w oleju z cebulą, w sosie śmietanowym, w salsie pomidorowej.. i mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Ja mam dzisiaj dla Was jedną z moich ulubionych śledziowych wersji smakowych. Śledź w sosie musztardowo-miodowym. Bez wątpienia pyszny i aromatyczny! 

Śledź w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 2 łyżek musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 2 żółtka 
  • 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. Odstaw. 

Krok 2:

Po drugie w osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje musztardy, miód, następnie dodaj żółtka.

Krok 3:

W kolejnym kroku zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4:

Na końcu dodaj pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie całość wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.

Więcej inspiracji na pyszne śledzie oraz inne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również