Przepis
Pierogi i kluskiPotrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Kluski leniwe Kuby
Składniki
- 500 g białego sera
- 2 jajka
- 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Biały ser zmiel lub w ostateczności mocno zmiksuj, dodaj jajka, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj rękoma.
Stolnicę lub stół posyp mąką. Ciasto podziel na równe porcje i uformuj z nich wałeczki.
Wałeczki spłaszcz delikatnie nożem i potnij ukośnie w romby.
Kluski wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 1 minutę od momentu wypłynięcia a następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
Na patelni zrumień bułkę tartą, dodaj masło i wymieszaj.
Kiedy masa będzie miała płynną konsystencję zdejmij ją z ognia.
Kluski polej bułką tartą, cukrem.