Potrawy z mąki i jaj
Kluski leniwe wytrawne
Leniwe kluski to klasyczne danie, które zawsze cieszy się ogromną popularnością ze względu na swój prosty sposób przygotowania i wyjątkowy smak. Tym razem proponuję leniwe kluski w wersji wytrawnej, która zachwyci Twoje podniebienie i sprawi, że staną się one ulubionym daniem Twojej rodziny.
Kluski leniwe wytrawne
- 400 g sera białego
- 50 g wędzonki
- 100 g tartego żółtego sera (najlepiej drobno startego oscypka)
- 2 jajka
- 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
- po pół łyżeczki posiekanych ziół: tymianku i estragonu
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początek ucieramy biały ser i dwa żółtka na jednolitą masę. Następnie dodajemy utarty żółty ser, mąkę i posiekane zioła, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubite białko i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę.
Krok 2:
Następnie posypujemy stolnicę mąką i dzielimy ciasto na równe porcje. Z każdej porcji formujemy wałeczki, które następnie dzielimy na równe odcinki. Gotujemy kluski w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Po wypłynięciu, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz.
Krok 3:
Wędzonkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, a następnie polewamy nią gotowe kluski. Podawaj leniwe kluski wytrawne na ciepło, możesz również udekorować je dodatkowymi ziołami lub tartym serem.
Kluski leniwe wytrawne
To proste, ale wyjątkowo smaczne danie z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości. Leniwe kluski wytrawne są idealne na obiad lub kolację, a także sprawdzą się jako przekąska na przyjęciach czy imprezach rodzinnych. Gotuj z pasją i delektuj się wyjątkowym smakiem tego tradycyjnego dania!
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<