X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Jabłecznik mojej prababci Marii

Jabłecznik mojej prababci Marii to ciasto, które wyjdzie każdemu! Jest idealnie pyszne. Szybko się robi i nie wymaga wielu składników. Prawdopodobnie wszystkie masz w swojej kuchni. Robimy je zawsze, gdy przychodzi sezon na jabłka. Blaszka znika w mgnieniu oka, bo cała nasza rodzina przepada za tym ciastem. Koniecznie je zrób i daj mi znać w komentarzu jak smakowało. 

JABŁECZNIK MOJEJ PRABABCI MARII

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 500 g jabłek
  • 50 g cukru
  • ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania

Jabłecznik mojej prababci Marii

Sposób przygotowana:

Krok 1:

Z mąki, masła i żółtka zagnieć kruche ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i na 30 minut wstaw je do lodówki.

Krok 2:

Później podziel ciasto na dwie części. Jedną częścią wylep formę o średnicy około 25 cm.

Krok 3:

Obierz jabłka, następnie pokrój je w półcentymetrowe plastry, wymieszaj z cukrem i wsyp do formy. Drugą część ciasta rozwałkuj tak, by utworzyć z niej placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ułóż ją na jabłkach, na koniec starannie dociśnij brzegi.

Krok 4:

Piecz 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawaj posypane cukrem pudrem lub np. z lodami śmietankowymi.

Jabłecznik mojej prababci Marii

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również