Ciasta i ciastka
Jabłecznik mojej prababci Marii
Jabłecznik mojej prababci Marii to ciasto, które wyjdzie każdemu! Jest idealnie pyszne. Szybko się robi i nie wymaga wielu składników. Prawdopodobnie wszystkie masz w swojej kuchni. Robimy je zawsze, gdy przychodzi sezon na jabłka. Blaszka znika w mgnieniu oka, bo cała nasza rodzina przepada za tym ciastem. Koniecznie je zrób i daj mi znać w komentarzu jak smakowało.
JABŁECZNIK MOJEJ PRABABCI MARII
Składniki:
- 250 g mąki
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 500 g jabłek
- 50 g cukru
- ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania
Jabłecznik mojej prababci Marii
Sposób przygotowana:
Krok 1:
Z mąki, masła i żółtka zagnieć kruche ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i na 30 minut wstaw je do lodówki.
Krok 2:
Później podziel ciasto na dwie części. Jedną częścią wylep formę o średnicy około 25 cm.
Krok 3:
Obierz jabłka, następnie pokrój je w półcentymetrowe plastry, wymieszaj z cukrem i wsyp do formy. Drugą część ciasta rozwałkuj tak, by utworzyć z niej placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ułóż ją na jabłkach, na koniec starannie dociśnij brzegi.
Krok 4:
Piecz 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawaj posypane cukrem pudrem lub np. z lodami śmietankowymi.
Jabłecznik mojej prababci Marii
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
A co z proszkiem do pieczenia? Nie trzeba?
Moja babcia nie dodawała, jak chcesz możesz dodać 1 łyżeczkę do mąki 🙂
Pozdrawiam