Ciasta i ciastkaDesery
Semifredo z trzech rodzajów czekolady
Semifredo z trzech rodzajów czekolady to wspaniały, bardzo czekoladowy deser. Jego konsystencja rozpływa się w ustach. Wystarczy, że raz przygotujesz ten deser, a niewątpliwie już na zawsze zagości na twoim stole.
SEMIFREDO Z TRZECH RODZAJÓW CZEKOLADY
Składniki:
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru np. trzcinowego
- 400 ml śmietanki 36%
- 250 g czekolady gorzkiej np. 64%
- 90 g czekolady mlecznej
- 90 g czekolady białej
Semifredo z trzech rodzajów czekolady
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej czyli umieść czekoladę w metalowej misce, następnie miskę ustaw na rondlu z nie dużą ilością wody. Wszystko podgrzewaj, a czekoladę mieszaj. Rozpuszczoną czekoladę odstaw na bok.
Krok 2:
Ubij jajka w kąpieli wodnej. czyli tak jak w poprzednim kroku ustaw miskę na rondlu z gotującą się wodą, następnie do miski wbij jajka, żółtka, oraz wsyp cukier i miksuj wszystko ok 6 minut lub do uzyskania puszystej masy. Gdy masa będzie puszysta zdejmij naczynie z gorącego rondla i ubijaj jeszcze przez chwilę.
Krok 3:
Do ubitej masy dodaj przestudzoną, rozpuszczoną wcześniej czekoladę, a następnie wymieszaj szpatułką.
Krok 4:
W misce ubij na sztywno śmietanę i dodaj wcześniej przygotowaną masę jajeczno-czekoladową. Wszystko delikatnie wymieszaj. Najlepiej szpatułką lub łyżką jeśli wolisz.
Krok 5:
Następnie czekoladę mleczną i białą posiekaj drobno, następnie wsyp je do masy i delikatnie wymieszaj. Zostaw odrobinę czekolady do posypania na wierzchu.
Krok 6:
Na koniec keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przedłóż masę do formy. Posyp czekoladą i włóż do zamrażarki na ok 5 godzin.
Krok 7:
Po tym czasie semifredo możesz podawać jak lody w miseczkach lub wyjąć deser z formy i kroić jak ciasto.
SMACZNEGO!
Semifredo z trzech rodzajów czekolady
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia