X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDesery

Semifredo z trzech rodzajów czekolady

Semifredo z trzech rodzajów czekolady to wspaniały, bardzo czekoladowy deser. Jego konsystencja rozpływa się w ustach. Wystarczy, że raz przygotujesz ten deser, a niewątpliwie już na zawsze zagości na twoim stole. 

Semifredo z trzech rodzajów czekolady

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru np. trzcinowego
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g czekolady gorzkiej 
  • 90 g czekolady mlecznej
  • 90 g czekolady białej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej czyli umieść czekoladę w metalowej misce, następnie miskę ustaw na rondlu z nie dużą ilością wody. Wszystko podgrzewaj, a czekoladę mieszaj. Rozpuszczoną czekoladę odstaw na bok.

Krok 2:

Ubij jajka w kąpieli wodnej. czyli tak jak w poprzednim kroku ustaw miskę na rondlu z gotującą się wodą, następnie do miski wbij jajka, żółtka, oraz wsyp cukier i miksuj wszystko ok 6 minut lub do uzyskania puszystej masy. Gdy masa będzie puszysta zdejmij naczynie z gorącego rondla i ubijaj jeszcze przez chwilę.

Krok 3:

Do ubitej masy dodaj przestudzoną, rozpuszczoną wcześniej czekoladę, a następnie wymieszaj szpatułką.

Krok 4:

W misce ubij na sztywno śmietanę i dodaj wcześniej przygotowaną masę jajeczno-czekoladową. Wszystko delikatnie wymieszaj. Najlepiej szpatułką lub łyżką jeśli wolisz. 

Krok 5:

Czekoladę mleczną i białą posiekaj drobno, następnie wsyp je do masy i delikatnie wymieszaj. Zostaw odrobinę czekolady do posypania na wierzchu.

Krok 6:

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przedłóż masę do formy. Posyp czekoladą i włóż do zamrażarki na ok 5 godzin. 

Krok 7:

Po tym czasie semifredo możesz podawać jak lody w miseczkach lub wyjąć deser z formy i kroić jak ciasto.

SMACZNEGO! 

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również