Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepłoWarzywa faszerowane
Zapiekane pomidory z wędzonym kozim serem
Lubicie pomidory?? Ja uwielbiam i dodaje je gdzie tylko mogę. W sezonie letnim, gdy pomidory są najlepsze zajadam je codziennie i cieszę się ich smakiem. Gdy kończy się sezon nie rezygnuje z tego warzywa, zapiekam, gotuje, przetwarzam. Dzisiaj mam dla Was pomidory w roli głównej, zapiekane pomidory z wędzonym kozim serem. Brzmi ciekawie?? A jak smakuje! Musicie koniecznie spróbować i nie zapomnijcie dać mi znać w komentarzu jakie były Wasze smakowe odczucia.
Zapiekane pomidory z wędzonym kozim serem
Składniki:
- 3 pomidory
- 2 kromki czerstwego żytniego pieczywa
- 3 łyżki świeżych ziół, u mnie koperek i szczypiorek
- 2 plasterki wędzonego sera
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pomidory przekrój na pół, następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra-dół”.
Krok 2:
Po drugie do misy miksera przełóż pokruszony czerstwy chleb, posiekane zioła, kawałki wędzonego sera, podprażone pestki słonecznika, musztardę, olej rzepakowy oraz sól i pieprz. Następnie całość zmiksuj pulsacyjnie na grudkowatą masę. Powstałą kruszonkę nałóż na połówki pomidorów.
Krok 3:
Całość zapiekaj w 190°C przez 20-25 minut.
Przed podaniem skrop pomidory olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.