X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepłoWarzywa faszerowane

Zapiekane pomidory z wędzonym kozim serem

Lubicie pomidory?? Ja uwielbiam i dodaje je gdzie tylko mogę. W sezonie letnim, gdy pomidory są najlepsze zajadam je codziennie i cieszę się ich smakiem. Gdy kończy się sezon nie rezygnuje z tego warzywa, zapiekam, gotuje, przetwarzam. Dzisiaj mam dla Was pomidory w roli głównej, zapiekane pomidory z wędzonym kozim serem. Brzmi ciekawie?? A jak smakuje! Musicie koniecznie spróbować i nie zapomnijcie dać mi znać w komentarzu jakie były Wasze smakowe odczucia. 

Zapiekane pomidory z wędzonym kozim serem

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 kromki czerstwego żytniego pieczywa
  • 3 łyżki świeżych ziół, u mnie koperek i szczypiorek
  • 2 plasterki wędzonego sera
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pomidory przekrój na pół, następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra-dół”.

Krok 2:

Po drugie do misy miksera przełóż pokruszony czerstwy chleb, posiekane zioła, kawałki wędzonego sera, podprażone pestki słonecznika, musztardę, olej rzepakowy oraz sól i pieprz. Następnie całość zmiksuj pulsacyjnie na grudkowatą masę. Powstałą kruszonkę nałóż na połówki pomidorów.

Krok 3:

Całość zapiekaj w 190°C przez 20-25 minut.

Przed podaniem skrop pomidory olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również