Składniki
- kapusta pekińska
- po 100 g marchwi, selera pora (tylko białej części)
- 100 g soczewicy lub drobnej białej fasolki
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g tartego żółtego sera
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 30 ml oleju
Sposób przygotowania
Soczewicę lub fasolkę gotujemy w 750 ml wody, aż do miękkości. Warzywa obieramy i kroimy w słupki i cienkie plasterki, dodajemy do soczewicy i dusimy razem jeszcze 10 minut. Oddzielamy liście kapusty pekińskiej i blanszujemy przez 5 minut w gorącej wodzie. Usuwamy twarde części u nasady liścia. Odcedzamy i osuszamy. Przygotowujemy farsz: mieszamy soczewicę lub fasolkę z tartym żółtym serem. Nakładamy na liście kapusty, zwijamy, tak, jak każde gołąbki. Cebulę siekamy, resztki kapusty pekińskiej (brzydsze liście, twarde końcówki liści) – siekamy. Na dużej patelni, na oleju podsmażamy kapustę i cebulę, kładziemy na cebulkę gołąbki, zalewamy wywarem i dusimy razem pod przykryciem około 15 minut. Po 10 minutach dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory. Jaja siekamy. Podajemy gołąbki z ziemniakami, posypane posiekanymi jajami. Wprawdzie przepis ten niewiele ma wspólnego z kuchnią polską, ale kapusta pekińska jest bardzo popularnym składnikiem sałatek. Myślę, że warto spróbować trochę innej gołąbkowej-dietetycznej propozycji.