Dania główneWieprzowina
Pikantne burgery wieprzowe z grilla
Mamy sezon grillowy, ja uwielbiam grillować! I robię to, gdy tylko mam czas i okazję. Poza tym jedzenie na świeżym powietrzu, gdy lekko wieje wiatr i świeci słońce to sama przyjemność. Dzisiaj mam dla Was burgery, a dokładniej pikantne burgery wieprzowe z grilla. Zapraszam, przepis poniżej.
Pikantne burgery wieprzowe z grilla
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki lub np. łopatki
- 2 łyżki ketchupu pikantnego z jalapeno (ja użyłem ketchupu Roleski)
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jeśli kupiłeś kawałek mięsa zacznij od zmielenia go na średnich oczkach. Następnie mięso przełóż do miski. Dodaj ketchup z jalapeno, kolendrę mieloną, kmin, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę. Spróbuj mięsa, w razie potrzeby ponownie dopraw.
Krok 2:
Następnie dłońmi posmarowanymi olejem lub np. zwilżonymi wodą uformuj 4 zgrabne kotlety. Na koniec burgery opiekaj na patelni grillowej lub na tradycyjnym grillu, około 5 minut z każdej strony.
Burgery podawaj z frytkami i surówką. Jeśli wolisz zapakuj burgera i warzywa w bułkę i zajadaj z frytkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych, ale nie tylko mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<