X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Pikantne burgery wieprzowe z grilla

Mamy sezon grillowy, ja uwielbiam grillować! I robię to, gdy tylko mam czas i okazję. Poza tym jedzenie na świeżym powietrzu, gdy lekko wieje wiatr i świeci słońce to sama przyjemność. Dzisiaj mam dla Was burgery, a dokładniej pikantne burgery wieprzowe z grilla. Zapraszam, przepis poniżej.

Pikantne burgery wieprzowe z grilla

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub np. łopatki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego z jalapeno (ja użyłem ketchupu Roleski)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Jeśli kupiłeś kawałek mięsa zacznij od zmielenia go na średnich oczkach. Następnie mięso przełóż do miski. Dodaj ketchup z jalapeno, kolendrę mieloną, kmin, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę. Spróbuj mięsa, w razie potrzeby ponownie dopraw. 

Krok 2:

Następnie dłońmi posmarowanymi olejem lub np. zwilżonymi wodą uformuj 4 zgrabne kotlety. Na koniec burgery opiekaj na patelni grillowej lub na tradycyjnym grillu, około 5 minut z każdej strony.

Burgery podawaj z frytkami i surówką. Jeśli wolisz zapakuj burgera i warzywa w bułkę i zajadaj z frytkami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram

Więcej obiadowych, ale nie tylko mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również