X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii
  • sól, pieprz(ja użyłem Roleskiego)

Sposób przyrządzania

Bakłażana, cukinię pokrój w plastry grubości około 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w cząstki. Z papryki powycinaj białe części i pestki, podziel na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa polej oliwą z oliwek, zamarynuj w posiekanym czosnku, gałązkach tymianku i rozmarynu. Solidnie dopraw solą i pieprzem. Grilluj na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu do miękkości.

 

Opieczone warzywa przełóż do miski (większe kawałki bakłażana lub cukinii przekrój na pół), dodaj pomidory pokrojone w większą kostkę, posiekaną bazylię. Polej sosem miodowo musztardowym. Do sałatki śmiało możesz dodać twardy ser typu parmezan.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również