Sałatki
Sałatka z grillowanych warzyw
Przepyszna sałatka z grillowanych warzyw, idealna na zbliżającą się majówkę! Chyba wszyscy czekamy na chwilkę odpoczynku i pierwszego grilla w sezonie. Już uśmiecham się na samą myśl o posiłku na świeżym powietrzu ze słońcem w tle. Sałatka z grillowanych warzyw bez wątpienia idealnie odnajdzie się jako dodatek do mięsnych smakołyków.
Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 pomidory
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- garść liści bazylii
- sól, pieprz(ja użyłem Roleskiego)
Przygotowanie:
Krok 1:
Bakłażana, cukinię pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Następnie obierz cebulę i pokrój w cząstki. Z papryki powycinaj białe części i pestki, podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2:
Pokrojone warzywa polej oliwą z oliwek, następnie zamarynuj w posiekanym czosnku, gałązkach tymianku i rozmarynu. Solidnie dopraw solą i pieprzem. Grilluj na patelni grillowej lub np. tradycyjnym grillu do miękkości.
Krok 3:
Opieczone warzywa przełóż do miski (większe kawałki bakłażana lub cukinii przekrój na pół), dodaj pomidory pokrojone w większą kostkę, następnie posiekaną bazylię. Na koniec polej sosem miodowo musztardowym. Do sałatki śmiało możesz dodać twardy ser typu parmezan.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.