Składniki
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 czerwone cebule
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- garść liści bazylii
- sól, pieprz(ja użyłem Roleskiego)
Sposób przygotowania
Bakłażana, cukinię pokrój w plastry grubości około 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w cząstki. Z papryki powycinaj białe części i pestki, podziel na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa polej oliwą z oliwek, zamarynuj w posiekanym czosnku, gałązkach tymianku i rozmarynu. Solidnie dopraw solą i pieprzem. Grilluj na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu do miękkości.
Opieczone warzywa przełóż do miski (większe kawałki bakłażana lub cukinii przekrój na pół), dodaj pomidory pokrojone w większą kostkę, posiekaną bazylię. Polej sosem miodowo musztardowym. Do sałatki śmiało możesz dodać twardy ser typu parmezan.