X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z grillowanych warzyw

Przepyszna sałatka z grillowanych warzyw, idealna na zbliżającą się majówkę! Chyba wszyscy czekamy na chwilkę odpoczynku i pierwszego grilla w sezonie. Już uśmiecham się na samą myśl o posiłku na świeżym powietrzu ze słońcem w tle. Sałatka z grillowanych warzyw bez wątpienia idealnie odnajdzie się jako dodatek do mięsnych smakołyków. 

Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii
  • sól, pieprz(ja użyłem Roleskiego)

Przygotowanie:

Krok 1:

Bakłażana, cukinię pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Następnie obierz cebulę i pokrój w cząstki. Z papryki powycinaj białe części i pestki, podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2:

Pokrojone warzywa polej oliwą z oliwek, następnie zamarynuj w posiekanym czosnku, gałązkach tymianku i rozmarynu. Solidnie dopraw solą i pieprzem. Grilluj na patelni grillowej lub np. tradycyjnym grillu do miękkości.

Krok 3:

Opieczone warzywa przełóż do miski (większe kawałki bakłażana lub cukinii przekrój na pół), dodaj pomidory pokrojone w większą kostkę, następnie posiekaną bazylię. Na koniec polej sosem miodowo musztardowym. Do sałatki śmiało możesz dodać twardy ser typu parmezan.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również