Potrawy wegetariańskie
Warzywa w tempurze z sosem sezamowym
Potrzebujecie czegoś ekstra na spotkanie z przyjaciółmi? Biegnę z pomocą, a razem ze mną warzywa w tempurze z sosem sezamowym. To pyszna przekąską, która bez wątpienia zasmakuje każdemu. My osobiście jesteśmy fanami tej panierki i poza warzywami smażymy w niej jeszcze owoce morza. Pycha!
Warzywa w tempurze z sosem sezamowym
Składniki:
Warzywa:
- 1 cukinia
- 1/2 brokuła
- 1 czerwona papryka
- duża garść fasolki szparagowej
- Sos sezamowy Roleski do podania
Tempura:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej lub np. ziemniaczanej
- 150 ml lodowatej wody
- 1 łyżeczka soli
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Cukinię pokrój w ukośne plastry grubości około 1 cm. Następnie brokuła podziel na mniejsze różyczki. Z papryki wytnij białe części oraz pestki, podziel na mniejsze części. Na koniec z fasoli obetnij twardą końcówkę.
Krok 2:
W misce wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą oraz sól. Następnie stopniowo wlewając lodowatą wodę mieszaj składniki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny, następnie kawałki warzyw zanurzaj w cieście. Smaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru. Na koniec osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z sosem sezamowym Roleski
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych przekąsek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!