Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Kukurydza z masłem
Składniki
- po 2 kolby kukurydzy na osobę
- masło ziołowe z dodatkiem świeżej bazylii i pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Kolby kukurydzy obieramy z liści i włókien. Gotujemy lekko osoloną wodę. Wkładamy kukurydzę do wrzątku i gotujemy 15-20 minut. Podajemy po osączeniu z masłem i solą. Oczywiście masło może być bez żadnych dodatków. Jeżeli chcemy możemy osączyć kukurydzę już po 10 minutach gotowania i przełożyć ją do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Wtedy smarujemy kolby masłem lub posypujemy ulubionym przyprawami. Pieczemy kukurydzę przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy kolby na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika podajemy gorącą kukurydzę z sosami lub dodatkową porcją masełka.