Desery
Serniczki z dyni z nerkowcami
Składniki
-1 szklanka upieczonego miąższu z dyni
-1 szklanka nerkowców
-1/3 szklanki oleju kokosowego
-0,5 szklanki mleka migdałowego
-1/4 szklanki syropu klonowego
-1 lub 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
-szczypta soli
-cynamon
Spód:
-1 szklanka zmielonych migdałów
-2 łyżki zmielonych daktyli
-2 łyżki syropu klonowego albo miodu
-1 lub więcej łyżka karobu
-sól
-sok z cytryny
Sposób przygotowania
Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodawaj powoli, żeby dobrze zmiksować orzechy) miel w blenderze. Dodaj resztę składników. Olej kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony. Dodaj go, gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę. Wszystkie składniki do ciasta zmiksuj w robocie kuchennym. Dno form do babeczek wyłóż ciastem. Następnie nałóż masę sernikową do pełna. Wstaw do zamrażalnika, po kilku godzinach (4-5) babeczki są dobre do spożycia. Po tym czasie wyjmij babeczki z zamrażarki i odczekaj aż będą miękkie. Podaj z sosem czekoladowym lub owocowym.