Desery
Sernik na zimno w szklance
Sernik na zimno w szklance to pyszna sezonowa propozycja, która z pewnością trafi w gusta każdego fana owocowych smaków. Uwielbiam desery, ale jeszcze bardziej te, które powstają na szybko, które powstają dosłownie w mgnieniu oka, ad hoc, na szybciora. Dzisiaj bez wątpienia mam dla Was jeden z takich deserów – szybki, łatwy i przyjemny. Powstał dosłownie przed chwilą, a już dzielę się przepisem. Zapraszam na moją wersję mini serników z twarogu z truskawkami.
Sernik na zimno w szklance
Składniki:
- 400 g twarogu np. koziego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 1 galaretka owocowa np. jagodowa
- 120 g gorącej wody
- 200 g ciasteczek owsianych
- 200 g truskawek
- 250 g drobnych owoców do dekoracji np. malin, jagód, truskawek
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Galaretkę rozpuść w 120 ml gorącej wody, następnie odstaw na chwilę do przestudzenia.
Krok 2:
Twaróg wymieszaj z cukrem (pamiętaj aby pozostawić 1 łyżkę cukru do musu truskawkowego), jogurtem i ostudzoną, ale niestężałą galaretką.
Krok 3:
Następnie pokrusz ciastka i umieść je na dnie naczynia, możesz użyć np. szklanek, pucharków do lodów. W kolejnym kroku nałóż po kilka łyżek masy serowej, odstaw do wystudzenia na około pół godziny.
Krok 4:
Na koniec mini serniczki twarogowe polej zmiksowanymi truskawkami z cukrem. Udekoruj sezonowymi owocami oraz kruszonymi ciastkami.
Więcej moich przepisów na desery i inne słodkości znajdziecie TUTAJ