X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Sernik baskijski

Sernik baskijski to jedno z naszych ulubionych ciast. Ostatnio jest obowiązkową pozycją na wszystkich rodzinnych imprezach. Jego słodko – słony smak z nutą karmelu smakuje dzieciakom i dorosłym.

Sernik baskijski

Ilość porcji: 6

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 60 g masła 

Masa serowa:

  • 600 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • drobne owoce do dekoracji

Sernik baskijski

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rozgrzej piekarnik do 200°C – grzanie „góra- dół”. Wyłóż spód i boki tortownicy papierem do pieczenia, tak aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę.

Krok 2:

Herbatniki i masło zmiksuj za pomocą blendera, lub w innym urządzeniu. Następnie równomiernie wyłóż na dno tortownicy. Dokładnie ugnieć łyżką lub dłonią. Piecz 12 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Krok 3:

Do misy włóż serek śmietankowy, mascarpone, jogurt, cukier trzcinowy oraz sól  i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera (może być ręczny lub planetarny). Podczas miksowania dodawaj pojedynczo jajka. Mieszaj do połączenia się składników. 

Krok 4:

Przygotowaną masę serową przełóż za pomocą szpatułki powoli na wystudzony spód. Obsyp wierzch cukrem pudrem. Dzięki temu powstanie delikatna warstwa chrupiącego karmelu.

Krok 5:

Na koniec ciasto piecz 60 minut w 200°C – grzanie „góra – dół”.

Sernik po upieczeniu jest z pewnością bardzo delikatny. Na pewno zetnie się do końca gdy ostygnie.

Podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami np. truskawkami, borówkami lub malinami. 

Więcej pysznych, propozycji np. na ciasta i desery znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik, a jeszcze z truskawkami, mniamm. Dziękuję za przepisna sernik z dodatkiem soli. Ja dodaję 1-2 szczypty soli do ciast i deserów, bo dzięki temu są poprostu smaczniejsze i można w ten sposób dodać mniej cukru. Myślę, że warto spróbować dodać np. 1/3 łyżeczki soli, a znacznie obniżyć dodatek cukru.

Sprawdź również