Ciasta i ciastka
Sernik baskijski
Sernik baskijski to jedno z naszych ulubionych ciast. Ostatnio jest obowiązkową pozycją na wszystkich rodzinnych imprezach. Jego słodko – słony smak z nutą karmelu smakuje dzieciakom i dorosłym.
Sernik baskijski
Ilość porcji: 6
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 60 g masła
Masa serowa:
- 600 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 250 g serka mascarpone
- 250 g gęstego jogurtu greckiego
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 jaj
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- drobne owoce do dekoracji
Sernik baskijski
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 200°C – grzanie „góra- dół”. Wyłóż spód i boki tortownicy papierem do pieczenia, tak aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę.
Krok 2:
Herbatniki i masło zmiksuj za pomocą blendera, lub w innym urządzeniu. Następnie równomiernie wyłóż na dno tortownicy. Dokładnie ugnieć łyżką lub dłonią. Piecz 12 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Krok 3:
Do misy włóż serek śmietankowy, mascarpone, jogurt, cukier trzcinowy oraz sól i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera (może być ręczny lub planetarny). Podczas miksowania dodawaj pojedynczo jajka. Mieszaj do połączenia się składników.
Krok 4:
Przygotowaną masę serową przełóż za pomocą szpatułki powoli na wystudzony spód. Obsyp wierzch cukrem pudrem. Dzięki temu powstanie delikatna warstwa chrupiącego karmelu.
Krok 5:
Na koniec ciasto piecz 60 minut w 200°C – grzanie „góra – dół”.
Sernik po upieczeniu jest z pewnością bardzo delikatny. Na pewno zetnie się do końca gdy ostygnie.
Podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami np. truskawkami, borówkami lub malinami.
Więcej pysznych, propozycji np. na ciasta i desery znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Jaki wymiar tortownicy?
Użyłam tortownicy 22 cm.
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik, a jeszcze z truskawkami, mniamm. Dziękuję za przepisna sernik z dodatkiem soli. Ja dodaję 1-2 szczypty soli do ciast i deserów, bo dzięki temu są poprostu smaczniejsze i można w ten sposób dodać mniej cukru. Myślę, że warto spróbować dodać np. 1/3 łyżeczki soli, a znacznie obniżyć dodatek cukru.