X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg cielęciny - na sznycle
  • 150 g żółtego sera (np. ementaler), pokrojonego w plastry
  • 150 g szynki w plastrach
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 100 g musztardy (np. estragonowej)
  • 2 łyżki koperku
  • słodka papryka, tymianek
  • 100 g mąki
  • 50 g bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cielęcinę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą, żeby mięso się do niego nie przyklejało. Z musztardy, tymianku i posiekanego czosnku robimy pastę, smarujemy nią mięso po jednej stronie i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera. Sznycle składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej, wymieszanej z solą i pieprzem. Sznycle smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem, żeby doszły.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również