Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Cordon bleu
Składniki
- 1 kg cielęciny - na sznycle
- 150 g żółtego sera (np. ementaler), pokrojonego w plastry
- 150 g szynki w plastrach
- 5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- ok. 100 g musztardy (np. estragonowej)
- 2 łyżki koperku
- słodka papryka, tymianek
- 100 g mąki
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cielęcinę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą, żeby mięso się do niego nie przyklejało. Z musztardy, tymianku i posiekanego czosnku robimy pastę, smarujemy nią mięso po jednej stronie i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera. Sznycle składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej, wymieszanej z solą i pieprzem. Sznycle smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem, żeby doszły.