Przepis
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 125 ml śmietany
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki świeżych ziół: tymianku, bazylii, pietruszki
- można użyć po pół łyżki suszonego tymianku i bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz.
- możemy dodać ćwierć szklanki białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i zioła (jeśli używamy ziół suszonych). Dusimy na małym ogniu, aż do powstania jednolitej masy. Przecieramy przez gęste sito i mieszamy ze śmietaną (wcześniej możemy wymieszać mąkę ze śmietaną). Dodajemy wywar, wino i posiekane świeże zioła. Gotujemy kilka minut i podajemy z makaronem domowym lub kluskami francuskimi. Dodatek wina, ziół lub zmiana dodatków zależą od naszej inwencji i upodobań smakowych.