Przepis
Zupy
Zupa kalafiorowa Macieja Kuronia
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 1 kalafior
- 250 ml śmietany
- 250 g cebuli dymki
- 2 świeże ogórki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, cukier
- koperek
Sposób przygotowania
Kalafior czyścimy, płuczemy, rozdrabniamy na małe różyczki, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy na cząstki i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia obsypujemy grubym cukrem. Ogórki obieramy i ucieramy na grubej tarce, lub kroimy na paseczki. Dodajemy do zupy ogórki oraz cebulę i krótko razem gotujemy. Na koniec dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, posypujemy siekanym koperkiem, doprawiamy do smaku.