Zupy
Gazpacho Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 500 g świeżego ogórka
- 350 g papryki (żółtej i zielonej)
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule – najlepiej czerwone
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 700 ml soku pomidorowego
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, biały pieprz
- dodatkowo 3 kromki pszennego chleba
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Papryki układamy na grillu i obracając od czasu do czasu pieczemy przez 15 minut. Następnie zawijamy je w wilgotny papier, a gdy ostygną usuwamy skórkę i gnaizda nasienne. Ogórki obieramy. Zarówno paprykę jak i ogórki kroimy w kostkę. Jedna piątą pokrojonych warzyw odkładamy. Kromki pszennego chleba okrawamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy. Odciśnięty chleb, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa miksujemy z octem i oliwą. Do masy dodajemy sok pomidorowy i odłożone, pokrojone warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy grzanki z trzech kromek chleba (można je przygotować na grillu) i posypujemy zupę posiekana bazylią.