Boże NarodzenieDania główneWieprzowina
Polędwiczka faszerowana grzybami z sosem pieprzowym
Polędwiczka faszerowana grzybami z sosem pieprzowym to wyjątkowe danie, które z pewnością w wyjątkowy sposób uwzniośli rodzinne spotkanie. Ten piękny kawałek mięsa wprost cudownie prezentuje się na półmisku. A wyjątkowy smak podkreśla nietuzinkowy sos z zielonego pieprzu.
Polędwiczka faszerowana grzybami z sosem pieprzowym
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów np. borowików
- 300 ml wody
- 160 g cebuli
- 30 g masła
- 800 g polędwiczki wieprzowej
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
Sos:
- 50 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki zielonego pieprzu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby (30 g) namocz do miękkości w letniej wodzie (300 ml) następnie odsącz nie wylewając wody przyda się do przygotowania sosu i posiekaj. Cebulę (160 g) i grzyby drobno posiekaj. Grzyby i cebulę podsmaż na maśle. Dopraw solą (pół łyżeczki), pieprzem (duża szczypta) i suszonym tymiankiem (pół łyżeczki). Na koniec farsz odstaw do wystygnięcia.
Krok 2:
Polędwiczkę oczyść z błonek i przerostów mięsa (skrawki mięsa pozostaw do sosu). Podziel na cztery równe kawałki. Następnie w każdym kawałku mięsa palcem zrób otwór. Posmaruj olejem roślinnym (1 łyżka), dopraw solą (pół łyżeczki) i pieprzem (duża szczypta). Polędwiczki napełnij ostudzonym farszem. Upiecz w piekarniku 25 minut 180°C „góra – dół” bez termoobiegu.
Krok 3:
W międzyczasie gdy polędwiczka faszerowana grzybami się piecze przygotuj sos. Do rondelka dodaj masło (30 g) skrawki z polędwiczki, pokrojone na mniejsze kawałki. Podsmaż mięso na ciemnozłoty kolor. Następnie dodaj dodaj wodę z namaczania grzybów (300g), zielony pieprz bez zalewy (3-4 łyżki), śmietankę 30% (50 ml) oraz sól (1 łyżeczka). Gotuj na małym ogniu przez 10 min. Następnie dodaj mąkę pszenną (1 łyżka) wymieszaną z wodą (80g). Gotuj 5 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Polędwiczkę pokrój w plastry podawaj z sosem pieprzowym.
Na koniec polecam dział z moimi ulubionymi potrawami z –> MIĘSA