Boże NarodzenieZupy
Świąteczna zupa rybna
W najpiękniejszym okresie roku, kiedy zapach korzennych przypraw wypełnia kuchnię, sięgamy po kulinarne klasyki, aby uczcić świąteczną tradycję. Dzisiaj przenosimy się w świat smaku i aromatu wspaniałej świątecznej zupy rybnej. To danie nie tylko rozgrzeje serca, ale z pewnością dodaje wyjątkowego smaku świątecznemu stołu. Pozwól, że poprowadzę Cię krok po kroku przez ten kulinarne arcydzieło, łącząc tradycję z nowoczesnym podejściem. Gotowi na magiczną podróż smaków? Wraz z zupą rybną wkraczamy w świąteczny klimat!
Świąteczna zupa rybna
Ilość porcji: 8-10
Składniki:
- 100 g cebula
- 100 g marchewka
- 20 g pietruszka
- 40 g seler
- 100 g papryka czerwona
- 100 g papryka żółta
- 1,5 l bulion np. warzywny lub rybny
- 3 szt liści laurowych
- 6 szt ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 15 g masło
- 10 g olej
- 200 g ziemniak
- 200g ryby np. karp filet bez skóry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Świąteczna zupa rybna
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Karpia pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
Krok 2:
Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę u plastry, selera w kostkę. Paprykę w 2 cm kostkę, a ziemniaka w kostkę.
Krok 3:
W garnku rozgrzej masło (15 g) z olejem (20 g) dodaj cebulę (100 g) i smaż na złoty kolor. Dodaj włoszczyznę, smaż jeszcze przez chwilę. Wlej bulion (1 l) dodaj ziele angielskie (6 szt), liść laurowy (3 szt) i gotuj 15 minut.
Krok 4:
Dodaj ziemniaki (200 g), paprykę czerwoną (100 g), paprykę żółtą (100 g) gotuj kolejne 15 min. Na koniec dodaj karpia (200 g), koncentrat pomidorowy (1 łyżka) oraz sól i pieprz. Na koniec gotuj jeszcze 10 min.
Świąteczna zupa rybna
Podsumowując mam nadzieję, że Świąteczna zupa rybna wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<