Torty
Szybki torcik budyniowy z galaretką
Składniki
- półtorej szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- sok z trzech pomarańczy
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 250 g margaryny lub masła
- 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
- margaryna lub masło do smarowania tortownicy
- kasza manna do tortownicy
Sposób przygotowania
Na początku przygotuj biszkopt. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Utrzyj do jego całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Tortownicę (22 cm) nasmaruj tłuszczem i posyp kaszą manną. Wlej masę biszkoptową i piecz przez 25-30 minut w 180°C do rumianego koloru. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem budyniowy. Rozpuść cukier w mleku i przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy budyń zacznie tężeć dodaj margarynę lub masło pokrojone w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera ręcznego. Kiedy biszkopt wystygnie przetnij go za pomocą nici na trzy równe okręgi. Weź pierwszy kawałek biszkoptu i nasącz sokiem z pomarańczy.Następnie odczekaj chwilę i nałóż krem budyniowy. Powtórz czynność z dwoma następnymi częściami biszkoptu. Na na brzegu górnej warstwie za pomocą rękawa robimy dekorację z kremu budyniowego.Dekoracja będzie zarazem zatrzymywała galaretkę aby nie spłynęła. Na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę. Tort wstawiamy do lodówki 3-4 godziny. Jeżeli zostanie wam nadmiar kremu budyniowego możecie posmarować nim brzegi tortu i ozdobić np. płatkami migdałów lub czekolady.