Owoce morzaWalentynki
Krabowe ciasteczka w pieczarkach
Składniki
- 1/2 kg sparzonego mięsa krabów (może być z puszki)
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki roztartego z solą czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka świeżej drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 30 kapeluszy średnich pieczarek
- 1 łyżeczka oleju truflowego (lub oliwy)
- 1/2 łyżeczki sosu Jalapeno (lub zielonego Tabasco)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Roztopić na patelni 1 łyżkę masła (pozostałą część masła zamrozić), dodać czosnek i mięso krabów, dokładnie wymieszać, odparować i odstawić do wystygnięcia.
Ubić w misce na sztywną pianę białko, dodać tartą bułkę, majonez, musztardę, sos Worcestershire, 1 łyżeczkę soku z cytryny, pietruszkę i żółtko, dokładnie wymieszać. Do uzyskanej masy dołożyć wystudzone mięso krabów wymieszać na jednolitą masę, dodać soli i pieprzu do smaku.
Pieczarki spryskać olejem truflowym, dodać kroplę sosu Jalapeno, posolić i wypełnić krabową masą.
Zmrożone masło zetrzeć na wiórki i posypać wierzch wypełnionych pieczarek.
Nagrzać piekarnik do 220*C, ułożyć pieczarki w wysmarowanym resztą oleju ognioodpornym naczyniu i zapiekać, aż masa będzie jasno brązowa (około 15 minut).
Podawać gorące, skropione pozostałym sokiem z cytryny.
Smacznego.