Przepis
Owoce morzaWalentynki
Krewetki w sosie avocado
Składniki
- 1 kg dużych krewetek (najlepiej "jumbo")
- 1 szklanka wina
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka grubo świeżo mielonego pieprzu
- 1 avocado
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub jogurtu)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki usiekanej świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i pieprzu, dodać wino i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić krewetki do wrzątku i gotować około 5-7 minut, aż będą czerwone. Obrać krewetki z łuski pozostawiając ogonki.
Rozciąć avocado na połowę, wybrać miąższ (skórę odłożyć). Wymieszać miąższ na gładką masę w mikserze, dodać śmietanę, majonez, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.
Można podawać w wydrążonych łupinkach avocado.