Dania główneOwoce morzaPotrawy z grilla
Krewetki z grilla z ananasem
Jak grill to pierwsze skojarzenie kiełbaska, karkówka, boczuś. A ja dzisiaj przychodzę do Was z lekkim i pysznym daniem, które bez problemu powtórzycie na elektrycznym lub węglowym grillu. Krewetki z grilla z ananasem. Możecie produkty nadziać na patyk lub grillować wszystko osobno. Pysznie brzmi, a bez wątpienia jeszcze lepiej smakuje. Gwarantuje Wam, że smakuje świetnie!
Krewetki z grilla z ananasem
Składniki:
- 300 g surowych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 papryczka chili
- 2 gałązki tymianku
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- czarny pieprz
- pół ananasa
Krok 1:
Krewetki umyj i obierz z pancerzy. Dodaj posiekany drobno czosnek (możesz przecisnąć go przez praskę), chili, następnie rozmaryn i tymianek. Na koniec dodaj oliwę, sok wyciśnięty z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
Krok 2:
Ananasa obierz ze skórki, następnie podziel na zgrabne „fileciki”. Na rozgrzanym grillu elektrycznym opiecz krewetki po 1-2 minuty na stronę, krewetki robią się bardzo szybko, więc nad nimi czuwaj. Ananasa opiekaj po 4-5 minut na stronę. Podawaj np. z sałatka grecką i lawaszem lub Twoimi ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!