Przepis
Przetwory
Chutney wielowarzywny
Składniki
- 100 g białej kapusty
- 2–3 czerwone papryki
- 200 g marchwi
- 3 duże cebule
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- 50 g łagodnej musztardy
- 200 ml octu winnego 6%
- 2-3 łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę szatkujemy. Cebule po obraniu siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do rondla i zalewamy szklanką wody, dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, cukier. Gotujemy 12 minut. Następnie dodajemy musztardę i ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut cały czas mieszając, aż płyn trochę odparuje i sos zgęstnieje. Próbujemy i ew. doprawiamy do smaku. Gotowy chutnej nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Chutney wielowarzywny możemy sporządzić dodając brokuły, cukinię, różnokolorową paprykę i pomidory.