X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Chutney wielowarzywny

Składniki

  • 100 g białej kapusty
  • 2–3 czerwone papryki
  • 200 g marchwi
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 50 g łagodnej musztardy
  • 200 ml octu winnego 6%
  • 2-3 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy. Cebule po obraniu siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do rondla i zalewamy szklanką wody, dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, cukier. Gotujemy 12 minut. Następnie dodajemy musztardę i ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut cały czas mieszając, aż płyn trochę odparuje i sos zgęstnieje. Próbujemy i ew. doprawiamy do smaku. Gotowy chutnej nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Chutney wielowarzywny możemy sporządzić dodając brokuły, cukinię, różnokolorową paprykę i pomidory.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również