Przepis
Przetwory
Chutney jabłkowy
Składniki
- 500 g jabłek (mogą być kwaśne)
- ew. 100 g rodzynek
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 250 ml białego octu winnego
- 200 g cukru
- sól
Sposób przygotowania
Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i wraz z jabłkami kroimy w kostkę. Rodzynki płuczemy. Cebulę, jabłka i rodzynki podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy rodzynki i jabłka zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny. Gdy sos zgęstnieje przekładamy go do salaterki lub wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Chutney jabłkowy jest znakomitym dodatkiem do mięs.