Przepis
Składniki
- #Ciasto
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 2 jajka
- 125 ml jogurtu
- 125 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- posiekana dymka
- 30 ml oleju
- sól
- #Nadzienie
- 250 g białego sera
- 2-3 łyżki śmietany
- posiekana zielenina: pietruszka, koperek, szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy rozgnieciony, lub posiekany czosnek, dymkę, mieszamy. Następnie dolewamy jogurt rozcieńczony z wodą i dalej ubijamy trzepaczką albo miksujemy. Pod koniec dodajemy olej. Mieszamy i odstawiamy ciasto na pół godziny. Biały ser mieszamy ze śmietaną, zieleniną, solą i pieprzem. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, smarujemy nadzieniem i zwijamy. Tak przyrządzone naleśniki możemy zapiec w piekarniku. W tym celu układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i zalewamy sosem beszamelowym, ewentualnie posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego do 180 C piekarnika.