Przepis
Desery
Krem wiśniowy
Składniki
- 500 g wiśni bez pestek
- 150 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1,5 łyżki żelatyny
- po szczypcie mielonych goździków i cynamonu
- po 125 ml: śmietany 30%, czerwonego wina, wiśniówki, ew. 200 ml czerwonego wina i 50 ml likieru wiśniowego
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy wino i wiśniówkę z przyprawami. Wrzucamy wydrylowane wiśnie i zagotowujemy. Następnie miksujemy. Ucieramy żółtka do białości, wlewamy do sosu wiśniowego i mieszamy Rondelek lub miskę z żółtkami i wiśniami umieszczamy w garnku z gorącą wodą i ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Wtedy wyjmujemy rondelek z kremem z garnka z gorącą wodą i studzimy. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i mieszamy, żeby się dobrze rozpuściła. Po ostudzeniu dokładnie mieszamy ze sobą krem i żelatynę, przekładamy go do salaterek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Podajemy krem ze śmietaną.