Bardzo lubię połączenie warzyw i mięsa. Lubię jak na talerzu sporo się dzieję, a smaki się ze sobą łączą. I właśnie takie danie mam dzisiaj dla Was. Saltimbocca z tagliatelle i mini ratatouille, to danie tylko brzmi na skomplikowane. W rzeczywistości jest bardzo proste, a bez wątpienia przepyszne!
Saltimbocca z Tagliatelle i Mini Ratatouille
Składniki:
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 8 listków świeżej szałwii
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 200 g makaronu np. tagliatelle
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 70 g parmezanu
- 100 g cukinii
- 100 g obranego bakłażana
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cebuli
- pół papryki żółtej lub np. czerwonej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
Krok 2:
Cukinię, bakłażana, cebulę oraz pozbawionego gniazda nasiennego pomidora pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę do zeszklenia, następnie dodaj paprykę, a po minucie cukinię oraz bakłażana. Duś całość kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora, czosnek i dopraw ratatatouille solą i pieprzem.
Krok 3:
Polędwiczkę pokrój na 8 równych plastrów. Plasterki mięsa przykryj folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kotleciki dopraw solą oraz pieprzem i obtocz delikatnie w mące. Na każdym plastrze mięsa połóż plasterek szynki wielkości kotlecika, a następnie listek szałwii. Przy pomocy wykałaczki zepnij listek szałwii z szynką i mięsem.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kotleciki, zaczynając od strony z szałwią, po ok. 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie potrawę włóż w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50°C piekarnika.
Krok 5:
Na patelnię po smażeniu mięsa wlej wino, zamieszaj zeskrobując jednocześnie resztki z dna i chwilę razem gotuj, następnie dodaj łyżkę masła i odparuj do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 6:
Na talerzu ułóż skropiony oliwą i posypany parmezanem makaron. Następnie na makaron połóż mięso i polej winno maślanym sosem. Na około ułóż ratatouille. Na koniec już przed samym podaniem posyp potrawę natką pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<