Dania główneWielkanocWieprzowina
Łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym pomysłem na mięso wieprzowe. Królową dzisiaj łopatka wieprzowa, a dokładnie łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami. To fantastyczne połączenie smaków. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu i dajcie znać jak Wam smakował.
Łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
- 3 łyżki miodu
- 2 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Czosnek posiekaj. Wymieszaj w misce czosnek, musztardę, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju.
Krok 2:
Łopatkę przypraw solą, pieprzem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Jeśli masz czas to zostaw nawet na 4 godziny.
Krok 3:
Po tym czasie łopatkę wstaw na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ją kolejne 30 minut.
Krok 4:
Jabłka pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne, pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe części i podziel na cząstki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż na nim jabłka. Kiedy się lekko zrumienią dodaj pozostały miód, wymieszaj i poczekaj aż się lekko skarmelizuje. Dodaj pomarańcze i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po minucie sos jest gotowy.
Łopatkę podawaj pokrojoną w plastry w towarzystwie sosu i owoców.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<