X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanocWieprzowina

Łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym pomysłem na mięso wieprzowe. Królową dzisiaj łopatka wieprzowa, a dokładnie łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami. To fantastyczne połączenie smaków. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu i dajcie znać jak Wam smakował. 

Łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
  • 3 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Czosnek posiekaj. Wymieszaj w misce czosnek, musztardę, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju.

Krok 2:

Łopatkę przypraw solą, pieprzem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Jeśli masz czas to zostaw nawet na 4 godziny.

Krok 3:

Po tym czasie łopatkę wstaw na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ją kolejne 30 minut.

Krok 4:

Jabłka pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne, pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe części i podziel na cząstki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż na nim jabłka. Kiedy się lekko zrumienią dodaj pozostały miód, wymieszaj i poczekaj aż się lekko skarmelizuje. Dodaj pomarańcze i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po minucie sos jest gotowy.

Łopatkę podawaj pokrojoną w plastry w towarzystwie sosu i owoców.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również