Przepis
Ryby
Szczupak po cygańsku
Składniki
- 800 g filetów ze szczupaka
- 1-2 cebule, 5 ząbków czosnku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g ogórków konserwowych
- natka pietruszki, szczypiorek
- 1 łyżka musztardy
- 50 ml oliwy
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z filetów usuwamy ości. Kroimy rybę na mniejsze kawałki, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz ogórki konserwowe. Siekamy natkę pietruszki, czosnek i szczypiorek. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy połową oliwy. Na dnie układamy kawałki ryby, posypujemy je posiekanymi ziołami, czosnkiem, cebulą i ogórkami. Resztę oliwy mieszamy z koncentratem pomidorowym, musztardą, solą, cukrem i pieprzem. Sosem polewamy rybę, przykrywamy (może być folia aluminiowa) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około pół godziny. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy przykrycie lub folię.